Halka Arz İle Para Kazanılır Mı?

Halka Arz İle Para Kazanılır Mı?

Borsada hisse senedi yatırımı yaparken en çok merak edilen konu, halka arz ile para kazanılır mı? Halka arzdan para kazanmak için neler yapılmalı? Bu yazımızda borsaya merak sanan kişiler için gerekli araştırmalar yapılarak derlediğimiz yazıyı sizlere sunuyoruz.
Halka Arz İle Para Kazanılır Mı?
Genel Bloglar Emre Toprak 1.724

Halka Arz İle Para Kazanılır Mı? Para Kazanmak (2023)

Borsada hisse senedi yatırımı yaparken en çok merak edilen konu, halka arz ile para kazanılır mı? Halka arzdan para kazanmak için neler yapılmalı? Bu yazımızda borsaya merak saran kişiler için gerekli araştırmalar yapılarak derlediğimiz yazıyı sizlere sunuyoruz.

Öncelikle halk arz olan şirketlerin hisse senetlerini alınıp satılmasının ne anlama geldiğinin bilinmesi gerekir. Borsa İstanbul’da işlem gören tüm hisse senetleri daha önce halka arz edilmiştir. Halka arz edilmiş hisse senetlerinden beklentiler biraz farklıdır. Halka arzda iki durum ön plana çıkar.

Şirketin borsada işlem görmesi için hisselerini halka açarak satışa çıkarmasına Halka arz denir. Şirket belirli bir oranda hisse senedini halka arz ederek halka açık şirket haline gelir. Bu durumda şirket büyüme hedeflerine daha hızlı ulaşır. İşletme sermayesini arttırarak daha fazla yatırımcıya ulaşır. Kamuoyunda bilinirliği de artar. Şirketin büyüme hedeflerine ulaşmasında yardımcı olan halka arz işlemi, yatırımcılarına da fırsatlar sunar. Halka arz edilen hisse senetleri alınarak onların ileride büyüme potansiyellerinden yaralanabilir. Borsada işlem göreceği için halka arz olunan hisse senetleri kolayca alınıp satılabilir. 

Daha önce halka arz olmuş ve borsada işlem görmüş şirketlerin sermayelerinin bir kısmı halka arz edildiğinde, halka arzdan hisse senedi alınır. Bir diğer durum ise ilk ez borsaya kote olacak ve halka arz olacak şirkete ait hisse senetlerinin alınmasıdır. Halka arzdan sonra hisse senetleri borsada işlem görmeye başlar. Halka arz fiyatından alınan hisse senetleri daha yüksek bir fiyat ile satılabilir.

Halka Arz Nedir?

Şirketler ilk kurulduklarında büyümek, gelişmek ve yatırım yaparak globalleşen dünya ekonomisinde rakipleri ile rekabet etmek için kurulurlar. Bunu gerçekleştirebilmek için de sermaye bulmakta bazen zorlanabilirler. Şirket tarafından ihtiyaç duyulan finansman iki farklı yoldan sağlanabilir. Bunlardan biri öz kaynaklar, diğeri ise yabancı kaynaklardır. Şirketler finansal kaynak sağlamada yabancı kaynakları tercih etmeleri halinde fon toplamak için halka açılırlar. Fon toplama işlemine Halka Arz denir.

Halka Arz Ne İşe Yarar?

Halka arz, bir banka veya kuruluş tarafından organize edilerek yürütülür. Bu kurum veya banka gerekli işlemlerin koordinasyonunu sağlayarak yatırımcıları şirket hakkından bilgilendirir. Hisse senetlerine ait fiyatlandırmalar, aracı kurumlar tarafından belirlenerek SPK tarafından onaylandıktan sonra kamuoyuna ilan edilir.

Halka arz, bir şirketin hisselerini halka açarak genel yatırımcılara sunma işlemidir. Bu, şirketin sermaye artırma amacıyla gerçekleştirilen bir finansal işlemdir. Halka arz, hisse senetleri veya tahviller gibi finansal enstrümanlar aracılığıyla yapılabilir. Şirketler, halka arz yoluyla sermaye elde edebilir ve mevcut hissedarların likiditeyi artırmasına izin verir. Halka arzın farklı türleri vardır, bunlar arasında ilk halka arz (IPO), ikincil halka arz ve halka arzla hisse geri alımı bulunmaktadır. İşte halka arzın temel türleri:

 

  • İlk Halka Arz (IPO); Bir şirket, ilk kez halka açılarak halka arz edilir.
  • İkincil Halka Arz; Daha önce halka arz edilmiş olan hisselerin yeni bir teklif ile satılmasıdır.
  • Halka Arzla Hisse Geri Alımı; Şirket, mevcut hisselerini geri alarak veya iptal ederek halka arzı azaltır.
  • Taraflı Halka Arz; Halka arz, belirli bir gruba veya kişiye özeldir.
  • Özelleştirme; Devlete ait şirketlerin hisselerinin halka arz edilmesidir.

 

Halka Arz Nasıl Temin Edinilir?

Sermayesini artırmaya karar veren şirket bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekir. Halka arz işlemi çeşitli prosedürleri aracılığı ile gerçekleşir. Hangi şirketlerin halka arzda bulunacağı, halka arz şartları gibi bilgiler paylaşılır. Halka arz tarihi belirlenerek bu tarihler arasında yatırımcılar hisse senetlerini almaya başlar. Bu sürece talep toplama süreci denir. Gerçekleşen halka arz türüne göre işlemler birkaç gün içinde sonuçlanarak borsada işlem görmeye başlar.

Yatırımcıların halk arza katılmaları için hisse senedi hesabına sahip olmaları gerekir. Bunun için bankadan yatırım hesabı açılır. Mobil uygulama üzerinden de hesap açılabilir. Talep toplama zamanı işlemler gerçekleştirilir.

Halka Arz Yatırımcıya Para Kazandırır Mı?

Şirketler ürünlerini yeni bir potansiyel müşteri gruplarını tanıtmak ve kamu bilinci için oluşturmak için halka arz işlemi gerçekleştirir. Şirket için Pazar payında bir artışa yol açarken, bireyler için de bir çıkış stratejisi olarak kullanılır. Birçok sermayedar risk alarak halka arzları başarılı şirketlerden para kazanmak amacı ile kullanır.

Şirketler ilk defa halka arzda, özel şirket olarak halka açılır. Hisse senetlerini borsadan satın alınması için yatırımcılara sunar. Halka sunulmuş olan hisse senetleri değerli bir yatırım aracı olabilir. Bazen ise yatırımcısına para da kaybettirebilir. Halka arz ile hisse senetlerine yatırım yaparak yatırımcıya sağladığı faydaları ve bu yatırımların nasıl değerlendirileceği hakkında bilgiler edinebilirsiniz…

Halka Arzdan Para Kazanmak

Son yıllarda ön plana çıkan ve en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olan borsaya her geçen gün yeni yatırımcılar katılıyor. Borsaya ilgi duyan halka arzı edilecek hisse senetlerinin nereden elde edileceğini merak ediyor. Bunun yanı sıra halka arz edilen hisse senetlerinden para kazanılır mı gibi birçok konu hakkında araştırma yapmaya başladılar. Halka arzdan para kazanmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Halka arz edilen hisse senetlerinden para kazanan yatırımcı sayısı kaybedenlere nazaran oldukça fazladır. Bunun yanı sıra halka arz edilerek ilan edilen fiyattan satın alınan hisse senedi ilerleyen zamanlarda yükseliş trendine girerek para kazandırır.

 

Halka arz ile para kazanmak için şu adımların takip edilmesi gerekir.

  • Halka arz hazırlığı içerisinde olan şirket hakkında detaylı bilgi birikimi sağlanır. Şirketin finansal durumu, hisse senetlerinin fiyatlandırılması vb. konular hakkında yeterli bilgi birikimi sağlanmalı.
  • Aracı kurum seçimi yapılarak kapsamlı bir araştırma yapmaları yatırım için faydalı olur.
  • Yatırım amaçlı hisse senedi alımı için halka arz olunacak şirketin finansal durumu önemlidir. Şirketin borç durumu, karlılığı, performansı, nakit akışı gibi finansal göstergeler yatırımcıya fikir vermede yardımcı olur.
  • Halka arz olunacak şirketin hisse senedi fiyatı dikkatli bir şekilde değerlendirilmeli. Halka arz olunan şirketin hisse senedinin fiyatı şirketin piyasa değerini de yansıtır. Yatırım getirisinde önemli rol oynar.
  • Halka arz olunan şirketin faaliyet gösterdiği sektör ve rekabet ortamı yatırımcıya fikir sahibi olması açısından yardımcı olur. Şirketin büyüme potansiyeli ve performansı hakkında bilgi verir.
  • Şirketin yönetim kadrosu ve yönetim tarzı dikkate alınmalı. Şirketin vizyonu ve misyonu uzun vadeli performans için etkilidir.
  • Halka arz olunacak şirketin borsaya açılma kararında yer alan gerekçeler yatırımcılar için önem arz eder. Uzun vadeli performans için şirketin büyüme stratejileri ve benzer faktörler hisse senedi üzerinde etkili olur.
  • Halka arz olmuş şirketin yatırımcıları, şirketin faaliyet gösterdiği sektörde yaşanacak riskleri, yönetim ve finansal durum için ortaya çıkan riskler hisse senetleri üzerindeki olumsuz etkileri dikkate alınmalı.

Bu gibi etkenlerin dikkate alınarak yatırım yapılması halka arz ile para kazanma konusunda etkili olur.

 

Harekete erken başlama

Yatırımcı bir halka arza yatırım yaparak,  büyüme potansiyeli yüksek olan bir şirketin zemin işlerine girebilir. Kısa sürede hızlı bir şekilde kar elde etme imkânı sağlar. Bunun yanı sıra uzun vadeli fiyat büyümesine de yardımcı olur. Harekete erken geçmenin yanı sıra kar elde etme imkânı da ön plana çıkar.

İleriye Dönük Uzun Vadeli Yatırım

Halka arz yatırımlarını tercih edeni yatırımcılar öz sermaye yatırımlarına ortak olur. Bu sayede ileriye dönük, uzun vadeli getiri elde etme şansına sahip olurlar. Elde edilen kazançlar uzun vadeli finansal yöndeki hedefleri gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.

Ucuz Satın Alınarak, Büyük Kazanç Sağlama

Büyüme potansiyeline sahip olan bir şirkete yatırım yapıldığında, halka arz fiyatları ucuz fiyattan halka arz edilir. Şirket indirimli fiyat sunarak daha fazla hisse senedi halka arz eder. Bu gibi imkânları kaçırırsanız, büyüme potansiyeli şirkete yatırım yapmak ilerleyen zamanlarda zor olabilir. Zira hisse senedi fiyatları yükselebilir. Bu duruma en çarpıcı örnek Amazon örneği gösterilebilir. Örneğin 1997 yılında halka arz işlemi gerçekleştiğinde her hisse 18 dolardan fiyatlandırıldı. İlerleyen süreçte ise hisse senetlerini değeri sürekli yükseldi.

 

Yayınlandı: Son güncelleme:
DomainDeposu © 2024
Çerezler.

Bu web sitesini kullanarak, çerezleri kullandığımızı otomatik olarak kabul etmiş olursunuz. Ne için?

Anladım